Dierenarts Mouwen

Van Harte Welkom

JA Slideshow2 Module

Chiropractie Het effect van een adjustment

Wat gebeurt er bij een adjustment?

E-mail Afdrukken PDF
Bij een goed uitgevoerde adjustment zijn er drie effecten duidelijk waarneembaar.
  • De hele snelle korte manipulatie van de motion unit rekt heel veel van de intrinsieke spieren in een heel korte tijd op. Al deze rekreceptoren in de deze spiertjes worden hierdoor maximaal geprikkeld. Hierdoor worden chronische pijnen gedurende korte tijd (maximaal zo’n 10 minuten) onderdrukt (maximale prikkeling van bewegingsreceptoren leidt tot onderdrukking van de pijnwaarneming. Daarom schudden we onze handen zo uitbundig als we op onze duim slaan: motion overrides pain).
  • De massale prikkeling van de rekreceptoren wordt niet alleen geregistreerd binnen de motion unit, maar ook doorgegeven aan een aantal motion units boven en onder. Hierdoor onstaat als het ware een boost aan sensorische informatie rondom de motion unit, waardoor het hele gebied kan ontspannen.
  • Er ontstaat gedurende korte tijd ruimte en onderdruk in het tussenwervelkanaal, waardoor het klemzittende zenuwweefsel ruimte krijgt en er vloeistof naar binnen kan. Daarna wordt deze vloeistof weer afgevoerd, waardoor de circulatie op gang kan komen. Hierdoor gaat het zenuwweefsel beter functioneren.

De combinatie van de tijdelijke ontspanning, doordat de pijn minder gevoeld wordt, waardoor de verkramping minder wordt en een betere circulatie en functionaliteit van de zenuwen kan de vicieuze cirkel van de bewegingsbeperking opheffen, waardoor deze motion unit zich kan herstellen en terug zou kunnen keren naar een normale functionaliteit (MITS DAARNAAST HET JUISTE BEWEGINGSPATROON AANGEBODEN WORDT).