Dierenarts Mouwen

Van Harte Welkom

JA Slideshow2 Module

Chiropractie Aandoeningen

Aandoeningen

E-mail Afdrukken PDF

Indicatiegebieden

Er zijn een aantal aandoeningen, waarvoor chiropractie een hele goede hulp is in het herstel van deze ziektes. Zo zijn hernia’s en spondylose veel voorkomende aandoeningen die prima te behandelen zijn.

Hernia

Milde gevallen van hernia’s, warbij het belangrijkste symptoom de radiculoneuropathie is (zenuwpijnen), eventueel gepaard gaande met geringe uitvalsverschijnselen (vertraagde reflexen), zijn uitstekend te behandelen door middel van chiropractie. Dieren met duidelijke verlammingsverschijnselen dienen eerst nader onderzocht te worden en eventueel behandeld te worden, voordat ze voor chiropractie in aanmerking komen.

De milde patiënten hebben door de pijn vaak een enorm verkrampte rug en dit wordt bij uitstek door een juiste chiropractische behandeling bestreden.

Hierdoor zien we een veel sneller herstel dan bij de klassieke benadering (tot 4x zo snel)

Doordat de beweeglijkheid van de rug als geheel verbetert, wordt de de proprioceptie vanzelf ook beter (en daardoor de coördinatie), waardoor de kans op hernieuwde hernia’s door gebrekkige coördinatie van de rugbewegingen verkleind wordt.

Spondylose

Spondylose is bij uitstek een aandoening die door middel van chiropractische behandeling draaglijker gemaakt kan worden voor hond en kat en het dier op een beter niveau laten functioneren.

Doordat de beweeglijkheid van de verschillende wervelovergangen door de chiropractie sterk verbeterd kan worden, waardoor de proprioceptie ook sterk zal verbeteren, zal de ataxie ook flink kunnen verminderen.

Indirect kan de pijnwaarneming ook verminderd worden, omdat deze door de verbeterde beweeglijkheid onderdrukt zal worden. Hierdoor  kan het dier gedurende enige maanden op een beter niveau functioneren (minder pijn, soepelere rug) en kan de progressie van de aandoening vertraagd worden.

De meeste dieren met spondylose zullen na de aanvangsbehandelingen, waarin het dier en de rug zo goed mogelijk “op de rails gezet wordt”,  zo’n 3 tot 4 keer per jaar behandeld moeten worden, om goed te blijven functioneren.