Dierenarts Mouwen

Van Harte Welkom

JA Slideshow2 Module

Chiropractie Oorzaken van bewegingsbeperking

Wat is de oorzaak van een bewegingsbeperking?

E-mail Afdrukken PDF

Er kan eigenlijk niet één oorzaak aangewezen worden. Wel kunnen we een acute en een chronische fase onderscheiden, waardoor een bewegingsbeperking ontstaat en in stand gehouden wordt.

Acute fase

Door tal van gebeurtenissen, variërend van chronische overbelasting (een lichamelijk zware inspanning), een acute overbelasting (Er valt iets op de rug van het dier) of compensatie van zwakke plekken elders in de rug of in het lichaam (waardoor deze plek harder moet werken, meer moet bewegen en overbelast kan raken) ontstaat een geïrriteerde plek in de rug. Hierdoor ontstaat een steriele ontstekingsreactie in een motion unit, waardoor zwelling en pijn ontstaat (steriel betekent: zonder infectie, zonder bacteriën of virussen).

De zwelling op zich leidt al tot een acute bewegingsbeperking (er zit eenvoudigweg materie in de weg om tot een normale beweging te kunnen komen).

De pijn leidt tot een verkramping van de omringende spieren. Als deze spieren ook nog eens een keer al behoorlijk verzuurd waren t.g.v. de voorafgaande zware inspanning, is het niet moeilijk voor te stellen dat zo’n spier langdurig verkrampt kan raken (de zogenaamde knopen in je nek zijn daar goede voorbeelden van).

De chronische fase

Een bewegingsbeperking in de acute fase kan heel makkelijk chronisch worden. De verkramping van de overliggende spieren in combinatie met de zwelling in de dieperliggende weefsels leidt tot een hele slechte doorbloeding van dit gebied: Afvalstoffen worden slecht afgevoerd en voedingsstoffen en zuurstof komen onvoldoende naar binnen, waardoor herstel enorm vertraagd wordt en de kans groter wordt dat een cascade van verkeerde stappen volgt. Ontstoken weefsel kan met elkaar gaan verkleven (waardoor zenuwen aan bindweefsel vast kan gaan zittten). Zenuwweefsel kan gaan degenereren. Spieren worden dunner, omdat ze minder gebruikt worden (de motion unit zit immers op slot).