Dierenarts Mouwen

Van Harte Welkom

JA Slideshow2 Module

Chiropractie Diagnostiek

Diagnostiek in de chiropractie

E-mail Afdrukken PDF

De diagnostiek vindt plaats door naar het dier te kijken, hem af te tasten en de beweeglijkheid van de afzonderlijke motion units te controleren.

Kijken naar het dier

Bij het kijken wordt er vooral gekeken hoe het dier staat en gebouwd is. Hierbij komen vragen naar voren, zoals:

  • Hoe is hij gebouwd?
  • Hoe zijn de afzonderlijke spiergroepen ontwikkeld?,
  • Zie ik Asymmetrie of een kromming in de rug?

Aftasten van het dier

Bij het betasten wordt vooral gezocht naar spierverkrampingen en warme plekken. Door met de hele hand over de rugspieren en poten te strelen, kunnen deze plekken gevonden worden.

Beweeglijkheid van de afzonderlijke motion units

Bij de controle van de beweeglijkheid van de afzonderlijke motion units wordt vooral gezocht naar afwijkingen in de beweeglijkheid. Te veel beweeglijkheid komt heel weinig voor en wijst eigenlijk altijd op een verlies van functionaliteit (degeneratie), waarbij de chiropractie voor die motion unit niet zo veel kan betekenen. Voor de omliggende motion units (die reageren op het aanwezige degeneratieproces) kan chiropractie juist wel heel zinvol zijn!

Te weinig beweeglijkheid (aanwezigheid van een bewegingsbeperking) komt veel vaker voor en is meestal een teken dat deze motion unit chiropractische behandeling nodig heeft.

Als bij de controle van de beweeglijkheid afwijkingen gevoeld worden, die chiropractisch niet volledig te verklaren zijn en nadere diagnostiek behoeven, zal ik altijd aanvullende diagnostiek, bijv. in de vorm van röntgenfoto’s adviseren. Zulke afwijkende motion units zal ik zonder nadere diagnostiek ook niet chiropractisch behandelen. Eerst moet ik weten wat er afwijkend is.